Siirry sisältöön

Kokemäenjoki on yksi
Suomen merkittävimmistä jokivesistöistä

Ankeriaita Kuloveteen ja Tampereen Pyhäjärveen

Kuloveteen ja Pyhäjärveen istutettiin ankeriaan poikasia 21.-22.8.2018. Poikaset tulivat lentorahtina Ruotsista Helsinki-Vantaan lentokentälle, josta ne kuljetettiin istutusvesistöihin.

Alun perin ankeriaat on pyydetty Englannista, ja ne ovat olleet karanteenissa Ruotsissa. Kuloveteen istutettiin 2000 ja Pyhäjärveen 6000 poikasta. Istutuspaikoilta noin 10 cm mittaiset ankeriaat hajaantuvat laajalle alueelle. Osa vaeltaa ajan mittaan myös ylävirtaan, joten ankeriaita voi saada saaliiksi kaukanakin istutuspaikasta.

 

Ankerias on vaelluskala, joka lisääntyy Sargassomeressä. Euroopan ankeriaskannat ovat pienentyneet huolestuttavan heikoiksi. Kannan romahduksen vuoksi ankeriaan poikasia ei vaella enää Suomen rannikolla entiseen tapaan. Kokemäenjoelle niitä pyrkii muutamia kymmeniä vuosittain. Niidenkin matka katkeaa Harjavallan voimalaitokseen.

 

Ankeriasistutuksista on saatu Kokemäenjoen vesistössä hyviä tuloksia. Ankeriaat ovat kasvaneet järvissä hyvin ja niitä saadaan saaliksi. Ankeriaat voivat viihtyä Kokemäenjoen vesistön järvissä useita kymmeniä vuosia, jopa 40 vuotta. Sen jälkeen ne lähtevät vaellukselle kohti Sargassomerta. Silloin ne painavat 1,5-2 kg. Ne ankeriaat, jotka selviävät merelle asti, osaavat suunnata kulkunsa kohti Tanskan salmia ja sieltä edelleen kohti lisääntymisaluettaan.

 

Ankeriasistutukset liittyvät Kokemäenjoen voimalaitosten kalatalousvelvoitteeseen. Voimalaitoksen kalatalousviranomaiselle maksamalla kalatalousmaksulla kompensoidaan voimaloiden vaelluskalakannoilla ja kalastukselle aiheuttamaa haittaa. Istutukset toteuttaa ELY-keskuksen Järvi-Suomen kalatalouspalvelut (Pohjois-Savon ELY-keskus, kalatalousyksikkö)

 

Lisätietoja antaa Jari Pelkonen, sähköposti jari.pelkonen(a)ely-keskus.fi, puhelin 0295 025 085.

Copyright Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus  |  Tietosuojaseloste  |  Ota yhteyttä  |  Palvelun toteutus: JPmedia

Evästeet